Doel 1
In het eerste deel , zal ik autobiografisch trachten te beschrijven of ik nu eerder een intuitief dan wel een calculatie schaker ben en welke evolutie ik daarin heb gemaakt aan de hand van partijen. Het dilemma hierin gaat uiteraard verder dan enkel dit spel. Het strekt zich uit over het leven, de werkvloer maar ook relaties. We navigeren constant tussen intuitieve beslissingen en analytisch denken. Soms moeten we snel een knoop doorhakken bij een urgentie op spoed en/of dat de beste oplossing was of niet is dan mogelijk minder aan de orde dan de urgentie an sich of het is te laat ! Soms kunnen we het detailistisch uitanaliseren en feilloos uitspinnen of uitrekenen om ons veel ellende te besparen . Dat is dan meer het werk voor bouwkundige ingenieurs of architecten die viaducten of bruggen bouwen, wolkenkrabbers ... Echter in het leven herbergen we beide aspekten, en beheersen het ene al beter dan het andere in verschillende omstandigheden. We beperken ons uiteraard tot het schaakdomein.
Het zal niet heel breed en diepgaand uitgesmeerd worden want daarvoor is mijn speelniveau niet goed genoeg geweest. Illustraties waarin de tegenstrever demonstreert hoe het moet zullen net iets makkelijker te vinden zijn. Maar evengoed ook partijen waarin ik de angsthaas was en het te overwegen risiko niet nam , goed wetende dat daar mogelijk een verborgen schat achter ligt, heb ik zeker wel. Dus het zal zeker een deel bevatten van 'verzuimd hebben om' in het diepe te duiken en ik zal trachten te duiden waarom.
Doel 2
In deel 2 zal ik trachten de schaakpsychologie te beschrijven. Hoe gedraag ik me achter het bord tijdens de partij. Verraad ik mijn emoties achter het bord , ben ik een open boek of zet ik altijd een pokerface op of iets in the middle. M.a.w wat zegt mijn bodylanguage over me ? Blijf ik kalm, hoe reageer ik onder druk , hoe ga ik om met tijdsdruk ? Hoe zit het met mijn zelfvertrouwen en hoe ga ik om met verlies ? Hoe resilient ben ik ? Hoe zou ik mijn tegenstrever in dat zicht klassificeren ? Hoe zet ik een val op en/of hoe kan ik me uit een uitermate precaire positie "schwindelen" ? Hoe zou je de meester in de deceival kunnen zijn qua houding maar ook qua spel ? Hoe camoufleer ik mijn zorgen of belabberde positie ? Misschien food voor een vervolg blog want alles in een blog kan ook van het goede teveel worden.
Welke psychologie hebben anderen tegen me aangewend ? Hoe hebben ze me misleid of geïmponeerd /of beinvloed tijdens het spel ? Wie heeft me erna geinspireerd op dat vlak ? Ik kan nu wel wat games voor mijn geest halen en kaderen die dat doel kunnen dienen. De kunst is om iemand uit zijn comfortzone te halen , al belicht ik het zelf eerder vanuit een slachtoffer rol want ik ben te sportief fair naar mijn tegenstrevers toe. Namen van spelers laat ik achterwege. Ik anonymiseer die persoon wel.
Enfin het artikel zal tijd vergen maar een boeiende tocht zijn tegelijk. Nog even filosoferen , over de inhoudsopgave. .Een goede indeling waarin ik de items die ik wil coveren staan.
Erna duik ik dan in mijn partijen databank en tracht het een en ander te illustreren. Ik schrik al van de tijd die erin gaat sluipen. Maar geen nood, zelfanalyse zal me zeker op een hoger bewustzijnsniveau brengen. Het kan dus ook tegelijk leerrijk worden om aan zelfreflectie te doen. Tevens kan het anderen erop attent maken dat "all of this real" is ! Ik schat dat mindgames los van het schaken in lichte en gematigde vorm tot uitzonderlijk ook een intensieve psychologische strijd wel bij iedereen met voldoende partijen op de teller een belletje doet rinkelen.
Veel van wat ik over het schaken hier aanhaal zal ongetwijfeld ook op een eerdere competitieve werkvloer herkenbaar zijn. Het schaken is een blijft een microcosmos voor de zoektocht naar artificiele intelligentie, wiskundige optimalisatie, computer calculatie en evaluatie en de zogenaamde decision tree scanning. Doch evengoed herbergt het "militaritische" strategie en tactiek op de 64 velden en heeft het ook een (sport) psychologisch kantje. In deze onderscheidt het zich dus niet van eender wel andere competitieve (top) sport in het algemeen.
De Chess-Tongeren Blogger
ST
Geen opmerkingen:
Een reactie posten