Na de aankondiging van zijn overlijden op 12 mei jongstleden op de pagina van Limliga, door zijn Belgische connectie met de club van Neerpelt bij monde van Pavel Englicky , kon ik niet nalaten om stil te staan bij deze allerminst onopgemerkte figuur !
Vlastimil was een der groten uit de jaren 60,70 en 80. Hij maakte opgang vanaf 1959 en werd officieel GM in 1965. Hij kwam in de jaren 60 , 70 en 80 uit tegen ondermeer deze toppers : Paul Keres, Tigran Petrosian, Mikhail Tal, Mark Taimanov,Vassily Smyslov, Samuel Reshevsky, Efim Geller, Boris Spassky, Lajos Portisch, Ludek Pachman, Viktor Korchnoi, Bent Larsen, Lev Polugaevsky, Mikael Botvinnik, ... Hij was ooit 6de van de wereld en heeft lange tijd 2600+ gehad. Uiteraard tegen voornoemde toppers remiseerde hij veel en kon eerder zelden winnen dus er zat nog wel verschil op met kandidaat wereldkampioenen en wereldkampioenen en meestal was het deelnemersveld gemixt en haalde hij 8.5 tot 11 uit 15 in tornooien van zijn alooi. Hij was ook het meest aktief in Tjechoslowakije, Hongarije, Croatie, Polen en Macedonië en schuimde daar de tornooien af waarin altijd goed vooraan post vatte en/of al eens won. Hij heeft natuurlijk enerzijds kunnen meesurfen met de oostblok schaakcultuur en de komst van de dominante Russen, anderzijds waren de middelen van die tijd heel erg beperkt en dat gold zeker voor hem en zijn schaakbond ! Enkel het transport naar zijn tornooibestemming werd in het beste geval voor hem geregeld, al de rest was zijn bekommernis. Reizen in het Westen was een extra kost en avontuur maar dat verliep allemaal vlotter eenmaal hij het duits burgerschap had aangenomen mid jaren 80. Hij werd meervoudig kampioen van Tsjechoslowakije, later ook van zijn nieuw thuisland, Duitsland ! Hij nam deel aan zonale en interzonale tornooien voor de WK campagnes, olympiades ( in teams) en talrijke prestigieuze tornooien dikwijls gehouden in kuuroorden en prestigieuze hotels. Hij is ook als 4de bord speler in het team van de 'De rest van de wereld' aangetreden tegen het team 'USSR' , met ondermeer Robert Fischer in zijn team. Hij won daarin met 2.5 - 1.5 tegen Lev Polugaevsky. Hij speelde ook in een veteranen team tegen een vrouwen top team , een match tegen de zusjes Polgar, Het Aegon Tornooi in de early nineties tegen dedicated schaakcomputers en computer programma's voor de PC. Hij gaf ook simultaans, zelfs blindsimultaans tegen 10 zelfs 20 spelers, en had ondermeer ook een simultaan record door 550 partijen te spelen in Ijsland waarvan hij er slechts 10 verloor ! Kortom de man was omnipresent en overal voor te vinden, zolang hij maar kon schaken ! Hij overspant dus echt een grote periode en behoort tot de beste schakers van zijn tijd.
Ik heb een PGN van hem gedownload op https://www.pgnmentor.com/files.html die in totaal 3152 partijen bevat , te beginnen vanaf 1959 ! Ik ben op 365chess.com naar al zijn tornooien gaan zoeken en van al die tornooien zijn alle partijen beschikbaar en van iedere deelnemer ! En dat boor die tijden. Hij hield enorm van het schaken , want anders zal je niet gauw aan zo een hoog aantal partijen geraken, zoveel is duidelijk !
Hij is een ware entertainer en zijn Bohemian afkomst zag hij eerder als een troef dan een stigma ! Hij was de verbindende faktor ook op tornooien onder zijn mede/tegenstrevers. Bij het trieste nieuws, heb ik meteen zijn boek "My Chess Stories" besteld want de man had een rijk gevuld schaakleven, reisde de wereld af , heeft tegen de beste spelers van zijn tijd gespeeld en vriendschappen gesloten . Hij is altijd uitermate sportief geweest zelfs soms ten koste van zichzelf ! Het siert hem en hij was erg geliefd in Duitsland, zijn 2de thuisbasis nadat hij Tjechoslovakije verliet omwille van de bezetter, doch niet meteen in 1968 daar zijn zoon nog volwassen was.
Ik kende hem van de reeks "Schach der Großmeister" op de duitse TV. Die reeks is parallel gaan lopen met het WK tussen de heren "K". Een initiatief van Dr Helmut Pfleger, Otto Borik en Michael Kipp-Thomas, de laatste 2 zijnde respectievelijk redakteuren van "Schachmagazin 64" en de "NRD" die verslag uitbrachten over de matchen van het WK en in alle cycli ervan. Er ontstond een aparte druk bij uitgeverij "Falken Verlag" met van elke cyclus de partijen van dat WK in een boekje gebundeld met ook wat historische beschrijvingen en achtergrond informatie verbonden aan zulk een historisch kader.
"Schach der Grossmeister", aangevat in 1983, ging echter nog een stap verder en liep ook door na die cyclus van de heren 'K'. Met wederom Dr Helmut Pfleger als bezieler. Het programma moet je zien als het "You Tube" kanaal van de jaren tachtig/negentig , en een verdere poging om in die schaakhoogdagen, in Duitsland de schaakfans zo goed mogelijk te bereiken ! En zo kwam het ook terecht in de Vlaamse huiskamer en ongetwijfeld in de Nederlandse ook. Het programma was "NIET TE MISSEN", toch zeker niet als schaakfan ! Ik denk zelfs dat het behoorlijk "NOT DONE" was die uitzending op zaterdag avond te missen. Daarbovenop wisten ze Vlastimil Hort als commentator te strikken , een bijzonder charismatisch persoon ! Telkens werd er een duel georganiseerd tussen 2 vooraanstaande spelers al of niet met een Duitse local GM zoals Robert Hübner of Erik Lobron. De trekpleisters waren in al die jaren o.a. Garry Kasparov, Anatoli Karpov, Jan Timman, Judith Polgar, Vishy Anand, Viktor Korchnoi, Nigel Short en vele anderen die de revue passeerden, met Vlastimil als commentator en Helmut als bediener en "journalist" van dienst. De top GMs bekampten elkaar in een met glas van studio geluid ontdane speelruimte en een studio met ons tweetal en daarin toeschouwers die terwijl rustig hun partijtje speelden of de partij mee volgden. Vlastimil Hort, was een echte bon vivant een levensgenieter die goede verhalen kon bovenhalen uit zijn rijk gevulde schaakgeschiedenis. Hij deed dat tijdens de dode momenten als de spelers hun tijd pakten. Uiteraard liet hij ons eerst meekijken in zijn denkpatroon en kennis van het spel. Hij haalde voor mij verrassende wendingen boven en met hulp van Dr Helmut Pleger werden Vlastimel hersenspinsels geprojekteerd op een soort van digitaal bord. Het liep zo vlot , en echt op elkaar afgestemd , alsof ze nooit iets anders hadden gedaan in hun leven... Onvergetelijke entertainment voor die tijd ! Je kon inkijken in Vlastimils schaakleven en dat maakt hem alleen maar des te interessanter, toegankelijker ook. In een tijd dat er nog geen internet was , was dit "as close as you could get" tot een top grootmeester !
Zijn meest befaamde partij , naar impakt toe, is een partij waarin hij de Alapin hanteert tegen Lev Polugaevsky op de befaamde match USSR-Rest of the World waarin hij aantrad op bord 4. Let op zijn afwikkeling en conversie van zijn eindspel. Ziehier de link naar deze onsterfelijke partij. https://www.chess.com/analysis/game/master/15783319
De partij hieronder is eentje waarin hij uitpakt met een koningsaanval en daarbij een paar heel opmerkelijke zetten produceert ! Kijkt u zelf , deze kon ik u niet onthouden !
[Event "Vlastimil Hort: Werner Hug (IM) - Vlastimil Hort (GM) , 1972"]
[Result "*"]
[Variant "Standard"]
[ECO "E18"]
[Opening "Queen's Indian Defense: Classical Variation, Traditional Variation"]
[StudyName "*"]
[ChapterName "Werner Hug (IM) - Vlastimil Hort (GM) , 1972"]
[UTCDate "2025.05.18"]
[UTCTime "19:38:40"]
[Annotator "S.T."]
[ChapterURL "https://lichess.org/study/3QAbLEmu/vCssDjnb"]
1. c4 Nf6 2. Nf3 e6 3. g3 b6 4. Bg2 Bb7 5. O-O Be7 6. d4 O-O 7. Nc3 Ne4 8. Nxe4 (8. Qc2 { Wordt het meest gespeeld }) 8... Bxe4 9. Bf4 d6 10. Qd2 Nd7 11. Rfd1 h6 12. Ne1 f5 { Hier al een eerste zet met de signatuur van Vlastimil } 13. Bxe4 fxe4 14. Qc2 Nf6 15. f3 g5 { En Vlastimil geeft het volle pond, attack , always play the attack ! } 16. Be3 Qe8 { Hevelt zijn dame over naar dit veld om Dh5 te spelen, het lont is aangebonden nu ! } 17. Kg2 Qh5 18. h3 Qg6 19. Rac1 Rf7 20. fxe4 { Hort speelde deze partij in 1972, 3 jaar voor de Karpov - Fisher match had moeten plaatsvinden. } 20... g4 { Hij wil duidelijk de pion dieper in de witte stelling, wit moet geen extra lijnen openen want de f-lijn en immobiliteit van de damevleugel zijn al serieuze veegtekens. } 21. h4 e5 22. Qd3 Nxe4 23. Nc2 Raf8 24. Bg1 Bxh4 { Hort offert zijn loper } 25. gxh4 Rf3 { En hier schudt Vlastimil een zet uit zijn hoed tegen een zeker 10 jaar jongere Zwitserse IM (Werner Hug) !. Hij valt de dame aan en deze kan niet weg. Geen probleem zou je denken we slaan die toren, maar dat gaat onherroepelijk mat. } 26. Ne3 (26. exf3 gxf3+ 27. Kh3 (27. Kh1 Qg2#) (27. Kf1 Qg2+ 28. Ke1 f2+ 29. Bxf2 (29. Ke2 fxg1=Q#) 29... Qxf2#) 27... Qg2#) 26... Rg3+ { Schaak. Er zijn slechts 2 zetten. } 27. Kh1 Rf2 { Nog een 'weggeef' toren. Welnu niet bepaald want na Lxf2 Pf2+ gaat de dame eraf. Ook als wit niet slaat, volgt Th3+
Wit gaf op , de enige niet mat variant volgt hierna, maar de zaak is inderdaad hopeloos. } 28. Bxf2 Nxf2+ 29. Kh2 Rh3+ 30. Kg1 Nxd3 31. Rxd3 Qe4 *
Geen opmerkingen:
Een reactie posten